
شنت مغزی چیست ؟

همه چیز درباره عمل شنت مغزی
شنت مغزی یا شانت مغزی، عملی است که برای برخی از مشکلات مغزی و عصبی مانند هیدروسفالی یا دیگر اختلالاتی که به تجمع مایع مغزی-نخاعی (CSF) مرتبط است ، مورد استفاده قرار میگیرد. این شرایط میتواند موجب اقزایش فشار درون جمجمه شود و به مغز آسیب برساند. در نتیجه این عمل فشار را کاهش میدهد و از آسیب های احتمالی به مغز جلوگیری میکند.
مشاهده و خرید انواع کالسکه سی پی
شنت مغزی چیست ؟
شنت مغزی یک وسیله ی پزشکی است مایع اضافی مغزی-نخاعی را از درون مغز به جای دیگری از بدن که مایع در آنجا جذب میشود منتقل میکند. این وسیله ی لوله ای شکل از سه بخش اصلی تشکیل شده است :
بخش اول کاتتر ورودی است، لوله ای که مایع اضافی مغزی-نخاعی را از بطن های مختلف مغز جمع میکند. بخش بعدی آن، شیر تنظیم کننده است و برای کنترل جریان مایع و جلوگیری از تخلیه بیش از حد است ، و بخش آخر نیز کاتتر خروجی است که مایع را به محل جذب (مثل حفره شکمی یا دهلیز قلب) هدایت میکند.
مشاهده و خرید انواع دستگاه آسان ایستا
عمل شنت گذاری مغزی چگونه انجام می شود ؟
عمل شنت گذاری مغزی در بیمارستان ،توسط پزشک متخصص و با بیهوشی عمومی انجام میشود. بخشی از موی سر بیمار تراشیده میشود. این قسمت ممکن است پشت گوش، بالای سر، یا پشت سر باشد. سپس جراح یک برش پوستی ایجاد میکند و یک برش کوچک دیگر در ناحیه شکم.
یک سوراخ کوچک نیز در جمجمه ایجاد میشود و یک سر کاتتر به داخل یکی از بطن های مغز هدایت میشود. این کار ممکن است با استفاده از رایانه به عنوان راهنما یا بدون آن انجام شود. همچنین میتوان از یک آندوسکوپ استفاده کرد که به جراح امکان میدهد داخل بطن را مشاهده کند.
مشاهده و خرید انواع صندلی برای بیمار
کاتتر دوم زیر پوست، پشت گوش قرار داده میشود. این کاتتر از گردن و قفسه سینه عبور داده میشود و معمولا به ناحیه شکم هدایت میشود.گاهی اوقات مسیر کاتتر به ناحیه قفسه سینه ختم میشود. در ناحیه شکم، کاتتر اغلب با استفاده از آندوسکوپ قرار داده میشود. جراح ممکن است چند برش کوچک دیگر نیز ایجاد کند، مثلا در گردن یا نزدیک استخوان ترقوه ، تا به عبور کاتتر زیر پوست کمک کند.
یک شیر (ولو) زیر پوست ، معمولا پشت گوش قرار داده میشود. این شیر به هر دو کاتتر متصل است. زمانی که فشار اضافی در اطراف مغز ایجاد میشود، شیر باز میشود و مایع اضافی از طریق کاتتر به ناحیه شکم یا قفسه سینه تخلیه میشود. این فراید به کاهش فشار داخل جمجمه کمک میکند.
مشاهده و خرید انواع جرثقیل حمل بیمار
یک مخزن روی شیر وجود دارد که امکان پرایم کردن (پمپاژ) شیر و جمع آوری مایع مغزی-نخاعی (CSF) را در صورت نیاز فراهم میکند.
بیمار پس از عمل به بخش ریکاوری منتقل میشود و سپس به اتاق بیمارستان خواهد شد.
انواع شنت مغزی
- شنت مغزی-شکمی(بطنی-صفاقی) ؛ رایج ترین نوع شانت (شنت) مغزی است که مایع مغزی-نخاعی را هرگاه فشار مایع مغزی زیاد شود از مغز به حفره شکمی منتقل میکند. یک لوله ی آن درون جمجمه و لوله ی دیگر از راه قفسه سینه به شکم متصل میشود.
- شنت قلبی-عروقی (بطنی-دهلیزی) ؛ در این روش پزشک یه سر لوله را در مغز و یک سر لوله را به سرخرگ قلب متصل میشود. مایع نخاعی وارد جریان خون میشود و جذب میشود.
- شنت کمری(لومب-صفاقی) ؛ این نوع شنت ، یک سر لوله را در میان مهره کمر قرار میدهند و سر دیگر آن ئرون شکم. با افزایش فشار مایع نخاعی ، اضافی آن را به داخل شکم هدایت میکند و در آنجا جذب میشود.
مطالعه مقاله ماساژ درمانی
بهترین نوع شنت مغزی کدام است ؟
انتخاب نوع بهتر شانت مغزی به عوامل زیادی از جمله تشخیص پزشک متخصص ، شرایط بیمار ، نوع بیماری، سن، وضعیت جسمانی و سایر عوامل بالینی بستگی دارد. نمیتوان گفت که بهترین نوع شنت مغزی کدام است چرا که هر کدام با توجه به تشخیص و شرایط میتواند عملکرد خوبی داشته باشد.
مطالعه مقاله معرفی کیف کمک های اولیه
عوارض احتمالی
هر عملی که روی بدن انجام میشود میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد ، فرایند جراحی شانت نیز مستثنا نیست. عوارضی مانند ؛
- انسداد شانت ،که موجب تخلیه ناقص مایع میشود.
- عفونت شانت ، که در آن صورت ممکن است نیازمند به تعویض شنت یا مصرف آنتی بیوتیک باشد.
- عدم تطابق ، ممکن است عملکرد شانت به خوبی صورت نگیرد و نیازمند تعویض یا تنظیم داشته باشد.
- تخلیه بیش از حد ، در این صورت خطر خونریزی مغزی وجود دارد
- آسیب یا پاره شدن شنت ، موجب به وجود آمدن اختلال در عملکرد شانت میشود و ممکن است باعث تجمع مایع شود.
برای جلوگیری از بروز آسیب های احتمالی بهتر است مراقبت های بعد از عمل و توصیه های پزشک را جدی گرفته و به علائمی که ممکن است نشانه هشدار باشد توجه کنید. این روش معمولا روش بسیار مؤثری است اما مراقبت ها و رعایت نکات قبل، حین و بعد عمل برای جلوگیری از بروز عوارض بسیار مهم است.
مراقبت هایی مثل ؛ ضدعفونی و تمیز نگه داشتن محل جراحی ، بررسی و توجه به علائم عفونت و گزارش آن ها به پزشک ، استراحت کافی ، مراجعه منظم و معاینه توسط پزشک ، مراقب از شنت، مراقبت از زخم ها و بخیه ها ، استفاده مرتب از داروهای تجویز شده ، حفظ رژیم غذایی درست ، پرهیز از عوامل خطر .
رعایت این عوامل میتواند تا حد زیادی در کاهش عوارض عمل شانت مغزی نقش داشته باشد.
سوالات متداول درباره عمل شنت مغزی
1. عمل شنت مغزی چیست و چرا انجام میشود؟
عمل شنت مغزی برای تخلیه مایع اضافی مغزی-نخاعی (CSF) انجام میشود تا از افزایش فشار داخل جمجمه جلوگیری کند. این روش برای بیماران مبتلا به هیدروسفالی و برخی مشکلات مغزی دیگر ضروری است.
2. شنت مغزی چگونه کار میکند؟
شنت یک لوله باریک است که مایع مغزی را از داخل مغز به ناحیهای دیگر از بدن (مانند شکم) منتقل میکند تا جذب شود و فشار داخل جمجمه کاهش یابد.
۳. آیا عمل شنت مغزی دائمی است؟
در بسیاری از موارد، شنت بهصورت دائمی در بدن باقی میماند، اما ممکن است در طول زمان نیاز به تنظیم، تعویض یا تعمیر داشته باشد.
۴. علائم خرابی شنت مغزی چیست؟
سردرد شدید، تهوع، استفراغ، تغییرات بینایی، خوابآلودگی بیش از حد و تورم در ناحیه شنت از علائم احتمالی خرابی شنت هستند و نیاز به بررسی پزشکی فوری دارند.