
کاردرمانی کودکان سی پی

کاردرمانی کودکان فلج مغزی
کاردرمانی کودکان سی پی با هدف آسان کردن مراحل حرکتی کودک، می تواند به فرد و خانواده او کمک کند. کاردرمانی با استفاده از روش هایی مانند: تمرینات حسی، تسهیل مراحل حرکتی و تقویت عضلات به رفع موانع رشدی کودک کمک می کند. یکی از مهمترین عواملی که باعث می شود تا کودک در انجام فعالیت هایش مهارت پیدا کند، انجام تمرینات و پیگیری روزانه آن در منزل توسط خانواده ها است.
- مطالعه مقاله وسایل کمکی کودکان سی پی
سایت physio-pedia در مورد کاردرمانی برای کودکان سی پی گفته است:
Occupational therapy includes a range of therapy approaches that are adapted and tailored to meet each client’s unique presentation, needs and goals. An integrated care approach should be promoted for children with cerebral palsy to ensure timely and efficient interventions. Early initiation of specific therapeutic interventions can positively influence neuroplasticity in the developing brain. Therefore, starting occupational therapy by 4-5 years of age is more effective than starting later.[۱]
ترجمه: کاردرمانی شامل مجموعهای از روشهای درمانی است که متناسب با ویژگیها، نیازها و اهداف منحصربهفرد هر مراجع، تنظیم و تطبیق داده میشود. برای کودکان مبتلا به فلج مغزی، باید یک رویکرد مراقبتی یکپارچه ترویج شود تا مداخلات درمانی بهموقع و مؤثر انجام گیرد. شروع زودهنگام مداخلات درمانی خاص میتواند تأثیر مثبتی بر نوروپلاستیسیته (انعطافپذیری عصبی) مغز در حال رشد داشته باشد. بنابراین، آغاز کاردرمانی در سن ۴ تا ۵ سالگی اثربخشی بیشتری نسبت به شروع آن در سنین بالاتر دارد.
تمرینات کاردرمانی کودکان فلج مغزی
برای کودکان فلج مغزی انجام تمرینات کاردرمانی با توجه به میزان توانایی کودکان متفاوت است. کنترل سر و گردن یکی از مراحل اولیه برای درمان مشکل حرکتی کودکان است.
- مطالعه مقاله کودکان سی پی
کودکان فلج مغزی یا سی پی به علت ضعف عضلات گردن نمی توانند کنترل سر را داشته باشند، انجام تمرینات به صورت روزانه کمک میکند تا مشکلات ضعف عضلات گردن و کوتاهی آن کاهش یابد.
- مشاهده و خرید انواع کالسکه سی پی
عدم هماهنگی مناسب بین عضلات باعث می شود تا کودک توانایی برای نشستن را نداشته باشد. انجام تمرینات تعادل کمک می کند تا نشستن برای کودک آسان تر شود.
توانایی برای چهار دست و پا راه رفتن با انجام تمریناتی برای کودکان فلج مغزی امکانپذیر می شود. مهارت چهار دست و پا رفتن برای کودکان بسیار اهمیت حائز اهمیت است. قرار گرفتن کودک به حالت خرگوشی مفاصل او را برای انجام این فعالیت آماده می کند.
انجام فعالیت ها و ورزش دادن کودکان سیپی برای کمک به ایستادن و راه رفتن آنها بسیار مهم می باشد. باز و بسته کردن پاها و فشار دادن توپ بین پاها یکی از تمرینات تقویت عضلات پا است.
اهداف کاردرمانی فلج مغزی کودکان
کاردرمانی فلج مغزی با این هدف که بیشترین میزان استقلال را در فرد ایجاد کند، یک برنامه منظم از انجام فعالیت های جسمانی را دنبال می کند.
به علت کوتاه شدن عضلات در کودکان سی پی یکی از اهداف کاردرمانی افزایش دامنه حرکتی است. انجام تمرینات کمک می کند تا میزان دامنه حرکتی مفاصل بیشتر شود. تقویت کردن عضلات با انجام تمرینات منظم کمک می کند تا کودکان بر روی حرکات خود کنترل بیشتری داشته باشند و بتوانند به طور روزانه فعالیت های هدفمندی را انجام دهند.
کودکانی که دچار سی پی هستند، هماهنگی لازم بین اجزای بدن را ندارند. یکی از مهمترین اهداف کاردرمانی ایجاد هماهنگی میان اعضا است تا مغز دستور عکس العمل به موقع را به اجزای بدن بدهد.
در کنار انجام تمرینات جهت بهبود وضعیت جسمانی لازم است کاردرمانی ذهنی نیز برای این کودکان انجام شود.
تکنیک های رایج کاردرمانی کودکان سی پی
روش ها و تکنیک های متفاوتی برای کودکان فلج مغزی وجود دارد. استفاده از این تکنیکها بسته به شرایط ذهنی و میزان شدت مشکلات جسمی متفاوت است. استفاده از وسایل و تجهیزات کاردرمانی مانند انواع توپ های بزرگ و کوچک، وزنه های پوشیدنی، نردبان دیواری، دوچرخه ثابت و … متفاوت است.
درمانگر با انجام حرکات و دادن تمرینات مختلف کمک میکند تا اندامهای تحتانی و الگوهای راه رفتن در کودکان بهبود یابد.
سایت cerebralpalsyguide گفته است :
Occupational therapy can help children by:
Increasing their chance for independence
Improving their ability to play and learn
Boosting their self-esteem and confidence
Helping them develop a workable routine
Giving them a sense of accomplishment
Improving their quality of life
ترجمه:
کمک های کادرمانی به کودکان سی پی:
- افزایش استقلال
- بهبود توانایی بازی و یادگیری
- تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس
- کمک به ایجاد یک روتین کارآمد
- ایجاد حس موفقیت
- بهبود کیفیت زندگی
انجام فعالیت های درمانگر در فلج مغزی بر اساس تکنیک های مختلفی صورت میگیرد:
- تکنیک کشش پسیو ( کشش طولانی مدت ،کشش سریع و ناگهانی) در این روش نیروی لازم برای صاف کردم مفصل تا حد ممکن ایجاد می شود.
- تکنیک تحمل وزن در اندام ( مؤثر در رفع دفورمیتی و انقباض در اندام تحتانی )
- تکنیک گچگیری سریال ( کمک به جلوگیری از اسپاسم و کاهش دفورمیتی مفاصل)
- تکنیک اسپیلنتینگ ( بر اساس نوع دفورمیتی مفاصل متفاوت است)
مهمترین عامل برای پیشرفت تواناییهای جسمی کودک شناخت و آگاهی بیشتر والدین از این بیماری و ارتباط مداوم والدین با درمانگر کودک می باشد. رغبت بیشتر والدین به مسائل مراقبتی و ایجاد انگیزه برای کودکان جهت انجام تمرینات بسیار حائز اهمیت است.
همواره شیوه های جدیدتری برای کاردرمانی سی پی ارائه می شود. استفاده از روش های نوین کمک می کند تا مشکلات افرادی که با فلج مغزی مواجه هستند تا حد قابل توجهی بهبود یابد. اهمیت دادن والدین به این شیوه ها و پیگیری های آنان قطعا نتایج مثبت قابل توجهی را به دنبال خواهد داشت.